Love. Your. Life.    

Als je bent, dan word je van zelf

 

Wie ben ik? Die vraag heb ik mezelf vaak gesteld als hooggevoelige multipotentialite  Ik voelde dat wat en wie ik ben niet goed in hokjes paste, of juist in heel veel hokjes. Het duurde jaren voordat ik ontdekte dat dat niet mijn zwakte is, maar juist mijn kracht.

Na mijn afstuderen in Europese Studies (Italiaans, Spaans en Economie) aan de Universiteit van Amsterdam was ik zes jaar werkzaam in Marketing en Reclame. Ik botste in diverse banen op tegen verborgen agenda’s, inefficientie, politieke spelletjes en veel stress. Ik begreep oprecht niet waarom dat nodig was en waarom we niet “gewoon” in openheid en eerlijkheid met elkaar konden samenwerken en cocreëren, in plaats van zo veel energie en tijd te verspillen door tegen elkaar of langs elkaar heen te werken. Misschien vond ik het nog wel het allervreemdst dat, als ik me dit hardop afvroeg, mijn omgeving meestal reageerde met zoiets als “zo is de wereld nou eenmaal”.

Ik besloot het roer om te gooien en was vastberaden om uit te zoeken hoe het ook anders kon. Ik geloofde dat we met minder stress en meer ontspanning en plezier meer uit onszelf en uit ons werk zouden kunnen halen en een relaxter en gelukkiger leven zouden kunnen leiden.

Ik begon aan de opleiding Psychologie (Open Universiteit Nederland). Tegen het einde van mijn propaedeusejaar besloot ik mijn aandacht te verleggen naar meer praktische opleidingen en ik certificeerde me als Master Practitioner in NLP (Neuro Linguistisch Programmeren, incl. Enneagram, Mind Transformations, Singapore), Hypno- en Timeline Therapy (Mind Transformations, Singapore). Daarna verdiepte ik me in de fascinerende energetische kant van de mens en werd een Certified BodyTalk System Practitioner (IBA, USA). En om het body/mind/spirit plaatje compleet te maken, werd ik vervolgens Yoga Teacher (150+ YTT, VYASA Singapore). Daarna volgden o.a. nog Reiki I, II en Reiki Master (Singapore), werd ik een Agent of Conscious Evolution (met Barbara Marx Hubbard) en verdiepte ik me in Shadow Work met Debbie Ford en werd een Certified Integrative Coach Professional (The Ford Institute, San Diego). In 2017 werd ik Strala Yoga Guide (400+ ongoing, Strala).  In Strala vond ik een community die bij mij paste: een open, inclusieve, internationale community voor iedereen, die niet zozeer gaat om wat we doen, maar HOE we iets doen en om wie we zijn. Een community waarin vanuit vertrouwen en openheid samen wordt gewerkt aan het vergroten van onze persoonlijke en gezamenlijke kracht door zachtheid, rust, veiligheid en vrijheid, waardoor we meer bereiken met minder stress. Niet alleen op de mat, maar juist ook daarbuiten. Strala betekende voor mij eindelijk thuiskomen. Zowel figuurlijk als letterlijk, in mijn lijf. 

Mijn allergrootste meesters zijn uiteindelijk het Leven zelf en mijn man Ed en onze zonen Koen en Tijn, die mij hebben geleerd en laten ervaren wat echt onvoorwaardelijk liefhebben betekent, en dat ook dat begint bij jezelf.

 Inmiddels weet ik dat als de wereld nou eenmaal is zoals die is, dat niet betekent dat ie zo hoeft te blijven. En ik ben blij om steeds meer om me heen te zien dat ik niet de enige ben die durft te geloven in de goedheid van de mens, en dat we met openheid, eerlijkheid, samenwerken, compassie, vriendelijkheid en betrokkenheid meer kunnen bereiken, met minder stress en meer genieten.

Ik geniet ervan om mijn opgedane kennis en levenservaring te delen met anderen in mijn Yogalessen, Soul Coaching, workshops en retreats. 

Als extraverte introvert, een praktische dromer, en misschien wel een specialist in veelzijdigheid, zie ik in moeilijkheden altijd nieuwe mogelijkheden. Ik ga nog steeds graag op zoek naar inspiratie en nieuwe manieren om zo voluit mogelijk van het leven te genieten. Samen. 

Ik geloof in een wereld waarin ieder mens een uniek stukje van de grote puzzel van de mensheid is. Hoe meer we in staat zijn ons eigen unieke puzzelstukje geheel te omarmen, hoe beter we ons eigen potentieel benutten, hoe beter de puzzel in elkaar past, en hoe leuker het op de wereld kan zijn. Samen. 

Want als ik vrij ben om IK te zijn en jij vrij bent om JIJ te zijn, zijn we samen vrij om WIJ te zijn. Dan wordt Leven co-creatie en samenzijn vanzelf geluk.   

Ik ben gek op de zee en pure chocolade. Ik geniet van me verbinden met anderen (liefst Soul to Soul), van buiten zijn en van Strala Yoga waarmee ik eindeloos kan oefenen om te bewegen vanuit mijn midden en me elke keer weer af kan stemmen op mijn eigen unieke flow. Want in die eigenheid voel ik me op mijn best en benut ik met meer gemak mijn ware potentieel, dat continu in beweging is en steeds weer haar grenzen verlegt op de ontdekkingsreis die het Leven is. Zowel op mijn yogamat, als daarbuiten. 

Liefs, Ingrid 

We krijgen geen handleiding mee met onze geboorte omdat we zelf onze eigen handleiding zijn.  We zijn geen zelfstandig naamwoord, maar een levend wezen. En net als alles dat leeft, zijn we altijd in ontwikkeling en beweging. Als we leren luisteren naar wat echt goed voelt, hier, nu en diep van binnen, wordt wat slecht voelt de richtingaanwijzer die ons een betere kant op wijst. Problemen zijn dan niet meer het probleem, maar een opstapje naar een nieuwe creatie. 

 

 

Mijn verhaal

Een geluk bij een ongeluk

“Ik raasde ontspannen achter mijn broer aan de berg af. Het was de tweede dag van mijn eerste skivakantie. Ik was een jaar of 28 Ik had de dag ervoor in m’n eentje geoefend op de oefenweide. Ik vond de echte afdaling eigenlijk nog wel spannend, maar mijn broer, die een ervaren skier was, zei dat ik het wel kon. Dus was ik vol vertrouwen mee de piste op gegaan. En het ging eigenlijk heel goed. We naderden weer het laatste steile stuk. Hier was ik eerder die dag gevallen en ook weer opgestaan. Ik zag mijn broer rustig van links naar rechts gaan en afremmen. Ik probeerde hem na te doen, maar mijn ski’s gingen steeds harder. Ik wist niet hoe ik moest remmen en suisde steeds harder en verder naar beneden. Het terras beneden kwam akelig snel dichterbij. Ik probeerde opzij te gaan, maar het lukte niet. En voordat ik het wist verloor ik mijn evenwicht en tuimelde voorover. Het was alsof de tijd even vertraagde. Terwijl ik ondersteboven hing zag ik mijn ski’s boven mij in de lucht. Ze wezen allebei n andere kant op. Ik landde met n klap in de sneeuw. Dit voelde niet goed.”

Mijn been moest in het gips en ik moest zes weken op de bank zitten. Zes lange weken, waarin ik alle tijd en ruimte kreeg om te beseffen dat ik niet echt gelukkig was, ondanks die goede baan, het leuke huis en een relatie. Ik nam van alledrie afscheid en ging op zoek naar mezelf en echt geluk.

Een slimme meid die niet op haar toekomst was voorbereid

Ik probeerde nog drie andere banen, maar bleef worstelen met de politieke spelletjes waarin ik terecht kwam, de verborgen agenda’s en de non-en miscommunicatie die keer op keer dingen moeilijker maakten dan in mijn ogen nodig was. Wat mij betreft was dit enorm inefficiënt en kostte die werkwijze alleen maar energie, tijd en uiteindelijk het bedrijf dus ook veel geld. Ik begreep niet waarom we niet allemaal samen vanuit ieders eigen unieke kracht in openheid konden samenwerken aan gezamenlijke visies.

Dit moest toch anders kunnen?

“We zaten op mijn balkon. Tina vertelde over haar avonturen tijdens haar laatste reis. Als purser bij United Airlines kwam ze vaak met fantastische verhalen thuis. Ze werkte hard maar had tegelijkertijd veel plezier. “Hmm, soms denk ik wel eens,” zei ik tegen haar, “wat lijkt me dat heerlijk om stewardess te zijn. Afwisselend, servicegericht werk. in contact met allerlei verschillende culturen en tegelijkertijd genieten van de wereld. Af en toe zou ik dat stiekem ook wel willen.” Tina keek me recht in de ogen en vroeg rustig: “Nou, wat houd je tegen?”. “Tja, wat houdt mij tegen?” vroeg ik me hardop af. “Mijn salaris, mijn auto, mijn status… en waar heb ik dan die universitaire studie voor gedaan?” De woorden klonken al belachelijk terwijl ik ze uitsprak. Ik wilde genieten van het leven! En het hoge salaris dat ik verdiende was leuk, maar ik vond de prijs van (in mijn ogen veel onnodige) stress bij mezelf en mijn collega’s te hoog. Ik was alleen en het salaris van een stewardess was genoeg om goed van te leven en ik wilde graag wat meer van de wereld zien. Vanuit die veilige basis zou ik de tijd hebben om te onderzoeken wat ik nou eigenlijk echt wilde. “Je hebt gelijk!”, zei ik tegen Tina, “waarom niet?”

In het kader van‘het is nooit te laat om van richting te veranderen’besloot ik de stap te maken en te gaan werken als stewardess bij KLM. Ook al was ik braaf afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam, er was niemand die mij had voorbereid op hoe ik het geleerde in de praktijk kon brengen. Stress en politiek gedoe konden toch niet de bedoeling zijn? Mijn onderzoekende geest maakte dankbaar gebruik van de rust en de ruimte die zo weer ontstond. Ik verslond het ene na het andere boek over de mens en persoonlijke ontwikkeling. Ik wilde begrijpen waarom ik de drang voelde om naar betere manieren van werken en samenleven te zoeken, terwijl mijn omgeving zich leek neer te leggen bij het feit dat de dingen nou eenmaal waren zo als ze waren.  Was ik echt zo gek om te geloven in n wereld waarin we samen vanuit vertrouwen zouden kunnen co-creeren? Ondertussen genoot ik van het contact met zo veel mensen uit allerlei landen en culturen en de nieuwe plekken op de wereld waar ik van mocht proeven.

In die periode ontmoette ik mijn man, die mij na twee jaar vroeg om mee naar Singapore te gaan, waar hij voor zijn werk naar toe wilde verhuizen. Ik besloot mee te gaan. Ik maakte van de gelegenheid gebruik om me verder te verdiepen in hoe wij mensen eigenlijk in elkaar zitten en hoe we met minder stress en meer ontspanning en plezier meer uit onszelf en uit ons werk zouden kunnen halen en een relaxter en gelukkiger leven zouden kunnen leiden.

Vanuit Singapore begon ik aan de opleiding Psychologie (Open Universiteit Nederland). Alhoewel de opleiding interessant was, bleef de informatie voor mij erg abstract. Vooral het vak klinische psychologie stond me tegen. Ik had het gevoel dat het plakken van labels soms meer kwaad dan goed deed, omdat de diagnoses een eigen leven leken te gaan leiden, waardoor mensen slachtoffers werden. Terwijl de labels slechts een middel waren om makkelijker over bepaalde groepen van symptomen te praten. Tegen het einde van mijn propaedeusejaar besloot ik mijn aandacht te verleggen naar meer praktische opleidingen en ik certificeerde me in van alles en nog wat. Tja, hoe meer je weet, hoe meer je beseft hoe weinig je weet. En in mijn geval werd mijn nieuwsgierigheid alleen maar groter. 

In Singapore hield ik kantoor aan huis voor persoonlijke Coaching en BodyTalk, faciliteerde diverse trainingen en workshops en gaf ik yogales.

Geluk is niet iets om te bereiken maar een manier van zijn

Ik vond het fascinerend hoe elke training die ik had gedaan elkaar aanvulde en met elkaar verbonden was. Hoe meer ik leerde, hoe meer ik besefte dat het allemaal hetzelfde was, maar steeds vanuit een andere invalshoek. Body, Mind en Spirit. De rode draad die steeds terugkwam was: creëer je je leven vanuit angst en weerstand en focus je op wat je niet wil (dit blokkeert je energie), of vanuit vertrouwen en flow en focus je op wat je wel wil (dit laat je energie stromen)? 

Ik ontdekte stapje voor stapje en steeds op een diepere laag, dat GELUK niet zozeer gaat om WAT iemand doet, maar om HOE je het doet. Wat je vanuit weerstand (vechten tegen, vluchten van of bevriezen in) doet, blokkeert je energie en daarmee je geluksgevoel. Je draait dan volledig op wilskracht en hoewel je daarmee veel voor elkaar kunt krijgen kun je het uiteindelijk niet volhouden en er waarschijnlijk steeds minder van genieten. Wat je vanuit flow en vertrouwen, openheid en liefde doet laat je energie en daarmee je geluksgevoel stromen. En die flow is persoonlijk en uniek voor iedereen. De kunst is om er (weer) naar te leren luisteren.

In een wereld waarin veel regels gelden over wat hoort en wat niet, wat mag en wat niet, wat goed is en wat niet, is het niet altijd makkelijk om je eigen flow te blijven volgen en te vertrouwen op jezelf. Daar weet ik inmiddels alles van. Het duurde vele jaren en vele trainingen voordat ik begon te beseffen waar ik mee bezig was: ik probeerde uit te leggen, te bewijzen, te verantwoorden, wat ik al die jaren eerder al had gevoeld. Op  de ene of de andere manier had ik mezelf in een innerlijke strijd vastgezet, waarin ik deels geloofde dat wat ik voelde niet waard was om naar te luisteren, want “daar had ik toch niet voor gestudeerd”. Wie was ik om te weten dat het ook anders kon? Wie was ik om te zien dat het ook anders kon? En nog erger, wie was ik om te voelen dat het ook anders kon? Daar had ik toch geen diploma voor? En kon ik dat dan bewijzen? Tegelijkertijd bleef mijn passie groeien om te laten zien dat het echt anders kon.  Ik leefde als het ware met een voet op het gaspedaal en de andere op de rem.

Bewustzijn creëert keuze

Ik leed lange tijd aan wat ik nu het Good Girl Syndrome noem. (Onbewust) bang als ik was om niet te doen wat hoorde, was ik een ster geworden in het mezelf aanpassen en braaf de regels volgen. Tegelijkertijd zocht ik gedreven naar een andere weg om mijn visies uit te leggen. Ik had niet meteen in de gaten dat ik ondertussen mezelf verloor, anderen veroordeelde en vervolgens daarmee mezelf weer veroordeelde en besefte al evenmin dat ik daarmee zelf de oorzaak was van de weerstand en de leegte die diep van binnen in mij groeiden, en die maakten dat ik nog meer wilde uitleggen, verdedigen of overtuigen… Totdat die weerstand en de pijn van de leegte zo groot werden dat ik me er bewust van werd. Dat bewustzijn gaf mij de keuze om er wat aan te doen. Dat was het moment waarop ik leerde hoe ik niet alleen mijn perspectief maar ook mijn energie kon shiften. Naar ik nu weet, een essentiele voorwaarde voor blijvende transformatieen een manier om de verandering te ZIJN die ik zo graag wil zien. Hierdoor kon ik weer zelf de verantwoordelijkheid voor mijn leven en geluk op me nemen en vond daarmee alles wat ik nodig had in mezelf, klaar om door mezelf (her)ontdekt te worden.

Ik ontwikkelde:

– het SHIFTing proces (een proces om stress, weerstand en controle los te laten en om te zetten in creatie en flow) met een verfrissende kijk op de  stressrespons en hoe het ook anders kan;

– een Hart Activatie, waarmee je balans kunt brengen in de samenwerking tussen hart, buik en hoofd;

– De 5 Cirkels voor Eenheids Bewustzijn (Unity Consciousness): een ademhalings- en bewegingsoefening om je energie af te stemmen op Eenheids Bewustzijn.